School video interactie begeleiding (SVIB)

Beelden zeggen meer dan duizend woorden. SVIB of Beeldbegeleiding is een zeer effectief en doeltreffend middel om de interactie tussen leerkracht en leerling(en) te analyseren en het pedagogisch handelen te optimaliseren.

Voor Wie?
Voor leerkrachten die hun sensitief en responsief handelen willen professionaliseren.

Leerkrachten die beter willen leren kijken naar hun gedrag en daardoor beter worden in het afstemmen op de leerlingen.

Opbrengst
Door samen video opnames te analyseren krijg je inzicht in, en word je bewust van, jouw pedagogisch handelen. Je leert om de interactie tussen jou en de klas te analyseren en om te zetten in concreet waarneembaar gedrag.

Even wennen om naar jezelf te kijken maar als die schroom overwonnen is, blijkt keer op keer hoe inspirerend, effectief en helpend deze manier van begeleiden blijkt te zijn. Het zet je in beweging, maakt je bewust van effectieve en minder effectieve patronen en geeft je handvatten om te groeien en te ontwikkelen.  Wat goed gaat, bouw je uit, de minder effectieve patronen pak je aan en buig je om.  

Svib brengt je in beweging!

Werkwijze
Tijdens de intake bespreken we welke thema’s of leervragen er spelen. In overleg met jou worden er 3 opname momenten gepland. Na iedere opname gaan we de opnames bekijken en analyseren. In de beelden is namelijk heel goed te zien hoe leerlingen reageren op jou als leerkracht. Bij Svib gaan we uit van geslaagde interactie momenten. Op deze manier leer je ontwikkelingsgericht, vanuit jouw kwaliteiten en talenten, te kijken naar je eigen handelen in de klas.

Overig
In 2011 heb ik voor mijn Master-SEN SVIB een onderzoek gedaan naar hoe SVIB ingezet kan worden in de begeleiding van kinderen met autisme. 

Dit onderzoek is te lezen op HBO Kennisbank via onderstaande link:
https://hbo-kennisbank.nl/details/sharekit_fontys:oai:surfsharekit.nl:35d29d60-37fc-4706-9fc9-c667229b1b93

Start typing and press Enter to search